Foredrag

Der kommer løbende flere foredrag på listen. De understående foredragsemner er blot oplæg og kan tilpasses efter de ønsker I måtte have. Skulle I have et specifikt emneønske, så kontakt os, så finder vi en løsning.

Min Oldefars krig 

I 1943 blev min oldefar fængslet af den tyske værnevagt. Ikke på grund af sabotage, som han ellers var skyldig i, men han blev angivet for at have slået en tysk officer i hvilket han var uskyldig. Han sad i forskellige tyske KZ-lejre frem til krigens afslutning. Dette er et foredrag om min oldefars historie, der strækker sig over 5 år, men som bliver skæbnesvanger for resten af hans liv og alle os omkring ham.

Erling Schrøder – Syrebadsinstruktøren 

Historien om skuespiller og scenekunstinstruktøren, Erling Schrøders, liv og karriere er farverig. Erling Schrøder var ven med alle de største skuespillerinder i dansk teaterhistorie. Han var desuden en nær ven af Karen Blixen, der delte hans entusiasme for at iscenesætte livet. Under dette foredrag bliver man indført i en masse gode historier om dansk kulturhistorie gennem en éner på hans felt. Samt indblik i en arbejdsform, der som titlen indikere, er så voldsom, at skuespilleren enten løb skrigende bort eller sværgede til den. Schrøder havde øje for talent og kan bryste sig af, at have opdaget Ghita Nørby, Lone Hertz, Bodil Udsen og Dirch Passer og ført dem til nogle af deres største kunstneriske triumfer.

Den gode danske filmskat (kursus eller foredrag – afhængig af omfanget)

Tag med på en rejse gennem de danske filmperler fra talefilmens spæde start til krisen i dansk film i 80erne. Mange af disse danske filmklassikere er til stadighed de mest sete og solgte film den dag i dag. Vi vil i dette foredrag er en gåtur gennem filmhistorien med nedslag ved de bedste perler og de skuespillere, der blev symptomatisk for en periode eller en genre. Få et overblik over den danske filmhistorie – Nyd filmklip og anekdoter fra vores alles elskede filmskat.

Morten Korch

Få en nostalgisk aften når vi besøger Morten Korch-land. Dette foredrag er en rejse gennem de mange fantastiske film og sange krydret med anekdoter fra livet bag kameraerne. Morten Korch filmene er som gruppe en udskældt genre indenfor dansk film, men alligevel, er det stadig film, der kan samle generation når de bliver vist i fjernsynet og de film, der solgte bedst, da folk endnu købte dvd’er. Foredraget bliver rigt illustreret med film, billeder og lyd klip.

Matador 

Et foredrag om den mest elskede danske tv-serie nogensinde og dens betydning for danskernes forståelse af disses historie. Deltag i denne rejse gennem Matadorland, som vi taler om de historiske emner, der er på spil i Matador, anekdoter fra tilblivelsen og hvad det rent filmteknisk og fortællermæssigt, der gør Matador så god.

Den kreative proces – en tv-serie bliver til 

Kender du det når du søndag aften kl. 20 tænder for en god serie på DR1 og tænker hvordan mon de har lavet det? Hvordan fik de idéen? Bliver du ikke nysgerrig på at få lov til at se med bag kameraet? Gennem dette kursus får du et indblik i den kreative proces, der ligger bag tilblivelsen af en tv-serie. Med udgangspunkt i mit eget arbejde under tilblivelsen af Danmarks Radios dramaserie Arvingerne, bliver man gennem dette foredrag bekendt med de forskellige processer og arbejdsgange og blive klogere på hvordan man skriver et manuskript? Og hvordan kommer det det fra de skrivende ord til det vi ser på skærmen?

Skrivekursus

Dette kursus kan tage mange former. Kan være en indføring i opbyggelse af en skønlitterær tekst med udgangspunkt i noget kursisterne selv skal arbejde med. Hvordan skriver man sine memoire ? Eller andet. Et how-to kursus, hvor man får ‘teoretisk’ viden og praktisk erfaring gennem skriveopgaver. Kan laves både til børn og voksne afhængig af emnefeltet for skrivekurset.

Drama som et læringsmiddel

Et hands-on kursus/foredrag med et teoretisk videnskabeligt udgangspunkt i hvordan man kan bruge drama som et læringsværktøj.

Jul i fjernsynet

Julekalenderen i fjernsyn er en dansk opfindelse og vi danskere elsker at følge med i en god historie i løbet af december. I takt med tiden har julekalenderen ændret sig meget. Lige fra meget langsom og simpel fortælling med Fru Piggalop til uhygge og spænding i Tidsrejsen. Vi tager med dette foredrag en nostalgisk rejse gennem barndommens jul via Jullerup Færgeby, Nissebanden og alle de andre klassiskere. Mon man kan huske dem alle sammen?

Historisk kulturel salon *)

Inviter en flok venner, familien eller en klub på en historisk oplevelse når butikken omdannes til en kunstner salon fra en fordums tid. Vi sammensætter salonen efter jeres ønsker. For eksempel en musikalsk salon, hvor vi inviterer en dygtig skuespillerinde ind for at berige jer med en musikalskrejse, hvor vi besøger Liva Weel, Lily Broberg og Else Skous udødelige viser. Nyd kaffe og kage til tonerne fra en svunden tid.

Bryd tavsheden – Et liv med en usynlig sygdom

Hvad er angst? – for mig var det en så stor del af min personlighed, at den blev omtalt i tredje person og blev en trofastfølgesvend under navnet ’Min Angst’. Gennem 20 år som autodidakt sjælesørger, hvor levereglen var ’learning by living with fear’ – havde jeg lært mig selv, hvordan jeg overlevede et liv med angst. Det skulle tage 20 år før jeg sad overfor en fagperson, der kunne hjælpe mig med at fjerne den del af mig, som jeg fejlagtigt havde gjort til en del af min personlighed – og gå fra at ’overleve’ et liv med angst til et liv, hvor jeg har lært at håndtere og leve med den. Hvorfor skulle der så gå 20 år? Måske fordi jeg er vokset op i en tid, i et samfund, hvor psykiske lidelser er et tabu? Jeg ved det ikke, men jeg tror det har spillet en afgørende faktor. Det er så utrolig svært at bede om hjælp og sige højt ’jeg er bange’ om man er 7, 16, 30 eller 75 år. Det, at have en sygdom, som ingen kan se og ofte ikke forstå – det gør, at mange isolerer sig. Det gjorde jeg.

Man spørger til staklen med det brækkede ben, man skriver måske endda en hilsen om god bedring på gipsen. Men hvis diagnosen er af indre karakter er det straks værre med hilsner om god bedring. For hvordan håndterer man sygdomme som man ikke kan se?

Mit foredrag tager udgangspunkt i mit liv, hvor jeg som 7 årig havde mit første angstanfald. Jeg ser på hvordan jeg har oplevet, at min omverden har reageret på mig og mine udfordringer – det være sig skole, familie, venner og voksenlivet.

Med mit foredrag bryder jeg tavsheden og siger højt, at jeg lever og har levet med angst – og derved opfordre jeg alle til at være åbne og forstående, således vi kan bryde det tabu om, at usynlige sygdomme er farlige at tale om. Mit foredrag henvender sig til både pårørende og andre personer, der lider af psykiske lidelser og andre der vil være med til at bryde tavsheden.

 

*)Yderligere tillæg for disse foredrag, da der skal hentes folk ude fra.